Bel ons voor een afspraak:  0346-350890 Helaas, wij zijn gesloten Wij zijn donderdag weer open vanaf: 08:00

Wat is bepalend voor de souplesse van een auto? Is dat alleen een kwestie van het gemak waarmee de motor de auto voortstuwt of heeft het vooral te maken met het weggedrag? Levendig kan ik me herinneren dat mijn oude Alfa Romeo Giulia 1300 voorzien werd van een 2.0 liter motor. De toename van het vermogen was enorm. Het was echter nog steeds een auto die alle kanten op vloog, omdat er nog geen werk verricht was aan het onderstel van de auto. Op een klinkerweg leek de achteras alle kanten op te wandelen, de auto deinde en bij sportief rijgedrag was er veel gebrek aan grip. Nadat we een aantal ophangrubbers (van een paar tientjes per stuk) vervangen hadden, ging het al veel beter. Een setje verbrede stalen wielen met verse banden zorgde voor grip (en toffe looks!). De verse set bilstein schokdempers rondom complementeerde het geheel, opeens werd het de heerlijke rijdersauto die het nog steeds is.

De laatste jaren mogen we bij Carrec steeds vaker auto’s “op punt zetten”. Een goede auto met ervaring zo herstellen dat de rijbeleving weer optimaal is, naar origineel of aangepast aan de smaak van de klant. Na met een heel aantal van die auto’s gereden te hebben, weet ik het zeker. Zonder een goed onderstel mist een auto de juiste beleving. Met een goed onderstel krijgt de auto weer de juiste beleving, stuurt hij scherper en rijdt hij dus veel prettiger. Veel auto’s zijn oorspronkelijk uitgerust met een uitgekiend onderstel. In die gevallen is aanpassen niet nodig, alleen vernieuwen. Als ik Youngtimer rijders met een e39 bijvoorbeeld in mijn 540i touring laat rijden, vragen ze vaak verbaasd wat ik er aan heb gedaan. “Het onderstel aangepakt, helemaal origineel maar nu zonder slijtage, zonder speling.”

Als een auto een onderstel heeft dat je niet helemaal bevalt, kunnen we ook alternatieven monteren. Minder ruimte of zachtheid in de ophanging door andere rubbers, zoals van powerflex. Goede banden, een betere demping, het scheelt enorm. Inmiddels zijn we ook dealer van KW schokdempers en mogen we regelmatig een complete set monteren. De opleiding en training die de mannen ervoor gevolgd hebben zorgt ervoor dat we niet alleen goed weten wat we doen maar ook dat we advies op maat kunnen geven. Zo’n onderstel geeft ook een auto die oorspronkelijk eigenlijk alleen maar goed rechtuit kan, een hoop meer souplesse. De Volvo 850 T5R die we mochten aanpakken en voorzien is van een compleet KW onderstel, is daar een goed voorbeeld van! Zo’n station voelt origineel een beetje als een tank aan, snel maar log. Door een Variant 3 set van KW te monteren is het een veel sportievere auto geworden waarmee het veel fijner sturen is.

Het is een trefzekere auto die heel veel vertrouwen geeft. Ik ben er wel uit intussen. Het vermogen van een automotor is zeker belangrijk maar “handling” is belangrijker. Zo koos ik voor een Alfa Romeo 156 2.4 jtd om de heerlijke koppelmotor. Maar met een 1.9 jtd was het eigenlijk veel beter sturen omdat de 2.4 zwaar in de neus is. Trefzeker sturen is het grootste genot.

Benieuwd wat we voor jouw auto kunnen betekenen? We zijn je graag van dienst!

sale_moneyOnderhoud op maat voorkomt klachten, voortijdige slijtage en onnodige kosten.
(217 reviews)

reviews_likeBEKIJK HIER ONZE REVIEWS

Mooi bedrijf met vakmensen die echt sleutelen en niet bang zijn voor technisch complexe uitdagingen. Een auto-technische dienstverlener waar niet symptoombestrijding op basis van software-updates de boventoon voert, maar waar diagnose-stellen op basis van deskundigheid het uitgangspunt is om tot de juiste oplossing te komen.