Schokdempers of schokbrekers, twee woorden voor hetzelfde onderdeel. Schokdempers remmen verende bewegingen af. Zonder schokdempers zou een auto volledig onbestuurbaar zijn, ze zijn noodzakelijk om veilig te kunnen rijden. Bovendien zijn schokdempers allesbepalend als het om het karakter van uw auto gaat. Van super comfortabel tot zeer sportief, de schokdempers bepalen het.

Schokdempers

Wanneer schokdempers vervangen?

De dempings-eigenschappen van schokdempers worden met der tijd minder. Doordat dat proces meestal zeer geleidelijk gaat, is het als bestuurder moeilijk op te merken wanneer ze versleten zijn. De bestuurder slijt in dat geval mee met de auto en merkt amper dat zijn auto minder goed rijdt dan deze zou moeten doen. Tot je de schokdempers vervangt, dan merk je pas hoe versleten de dempers waren en hoe veel beter de auto zou kunnen rijden.

In de praktijk zijn de meeste schokdempers na 125.000 tot 175.000 km aan vervanging toe, omdat ze het contact tussen banden en wegdek niet goed meer kunnen waarborgen. Doordat we zo veel aan ondersteltechniek werken, weten we als geen ander wanneer schokdempers versleten zijn en hoe we jou het beste kunnen adviseren over vervanging.

Schokdempers versleten?

Wil je weten of de schokdempers van jouw auto nog goed zijn? Wij maken graag een proefrit om het onderstel van jouw auto te beoordelen. Misschien ben je zelfs op zoek naar een sportievere, comfortabelere schokdemper of mogelijkheden om de auto te verlagen? In alle gevallen kunnen wij helpen met het bepalen van de staat van uw schokdempers en samen naar een geschikt alternatief of zelfs een upgrade zoeken. Carrec Technocenter is dealer van onder andere onderstaande merken.

Werken aan schokdempers
Koni Schokdempers
Bilstein Schokdempers

KW Schokdempers

  We gebruiken het kenteken om het merk, model en de motoruitvoering van jouw auto te bepalen.
  Schokdempers

  Wat doen schokdempers en veren?

  De veren zorgen ervoor dat de op en neer bewegende wielen tijdens het rijden uiteindelijk weer terugkomen op de positie waar ze thuishoren. Het op en neer bewegen willen we zo goed mogelijk onder controle hebben, omdat de auto anders rijdt als een schip in een woeste storm. 

  De schokdempers zorgen ervoor dat de op en neergaande beweging steeds weer wordt afgeremd. Het samenspel tussen de schokdempers en de veren zorgt ervoor dat er zo veel mogelijk contact tussen de band en het wegdek blijft bestaan, terwijl het voor de inzittenden comfortabel aanvoelt. Het contact tussen de band en het wegdek is zo belangrijk, omdat de auto zonder grip van de banden over het wegdek zou gaan glijden. Als u dan stuurt om een obstakel uit de weg te gaan, zal de auto niet reageren. Het wiel stuurt wel, maar de auto zal al glijdend rechtdoor over de weg gaan.

  Wat doen schokdempers?

  Een auto mag, nadat hij een keer inveert, nog één keer uitveren en daarna moet hij weer op zijn originele hoogte zijn, om zo veel mogelijk grip te behouden. Wordt de verende beweging niet in een keer afgeremd, dan is eigenlijk altijd sprake van slechte schokdempers. Sommige bestuurders beschouwen versleten schokdempers overigens als comfortabel, maar het gaat ten koste van de veiligheid. Bovendien voelt het in de praktijk veiliger en prettiger aan als een auto stabiel over de weg rijdt en precies doet wat u als bestuurder wil. Maar ook wanneer er olie lekt uit een schokdemper of er roest op de bewegende delen zit zal deze vervangen moeten worden.