Bel ons voor een afspraak:  0346-350890 Nu beschikbaar tot 17:00

Schokdempers of schokbrekers, twee woorden voor hetzelfde onderdeel. Schokdempers remmen verende bewegingen af. Zonder schokdempers zou een auto volledig onbestuurbaar zijn, ze zijn noodzakelijk om veilig te kunnen rijden. Bovendien zijn schokdempers allesbepalend als het om het karakter van uw auto gaat. Van super comfortabel tot zeer sportief, de schokdempers bepalen het.

Wanneer schokdempers vervangen? 

De dempings-eigenschappen van schokdempers worden met der tijd minder. Doordat dat proces meestal zeer geleidelijk gaat, is het als bestuurder moeilijk op te merken wanneer ze versleten zijn. In de praktijk zijn de meeste schokdempers na 100.000 tot 150.000 km aan vervanging toe, omdat ze het contact tussen banden en wegdek niet goed meer kunnen waarborgen. Met een proefrit kan dat getest worden.

Schokdempers kopen

Wilt u weten of de schokdempers van uw auto nog goed zijn? Wij maken graag een proefrit om het onderstel van uw auto te beoordelen. Misschien bent u zelfs op zoek naar een sportievere, comfortabeler schokdemper of mogelijkheden om uw auto te verlagen? In alle gevallen kunnen wij helpen met het bepalen van de staat van uw schokdempers en samen naar een geschikt alternatief of zelfs een upgrade zoeken. Carrec Technocenter is dealer van o.a.

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak, belt u ons gerust of schrijft u ons een berichtje met onderstaand formulier. Wij beantwoorden uw bericht doorgaans binnen 1 werkdag.

Wat doen schokdempers

De veren zorgen ervoor dat de op en neer bewegende wielen tijdens het rijden uiteindelijk weer terugkomen op de positie waar ze thuishoren. Het op en neer bewegen willen we zo goed mogelijk onder controle hebben, omdat de auto anders rijdt als een schip in een woeste storm. 

De schokdempers zorgen ervoor dat de op en neergaande beweging steeds weer wordt afgeremd. Het samenspel tussen de schokdempers en de veren zorgt ervoor dat er zo veel mogelijk contact tussen de band en het wegdek blijft bestaan, terwijl het voor de inzittenden comfortabel aanvoelt. Het contact tussen de band en het wegdek is zo belangrijk, omdat de auto zonder grip van de banden over het wegdek zou gaan glijden. Als u dan stuurt om een obstakel uit de weg te gaan, zal de auto niet reageren. Het wiel stuurt wel, maar de auto zal al glijdend rechtdoor over de weg gaan.

Wanneer zijn schokdempers versleten

Een auto mag, nadat hij een keer inveert, nog één keer uitveren en daarna moet hij weer op zijn originele hoogte zijn, om zo veel mogelijk grip te behouden. Wordt de verende beweging niet in een keer afgeremd, dan is eigenlijk altijd sprake van slechte schokdempers. Sommige bestuurders beschouwen versleten schokdempers overigens als comfortabel, maar het gaat ten koste van de veiligheid. Bovendien voelt het in de praktijk veiliger en prettiger aan als een auto stabiel over de weg rijdt en precies doet wat u als bestuurder wil. Maar ook wanneer er olie lekt uit een schokdemper of er roest op de bewegende delen zit zal deze vervangen moeten worden.

Wilt u een Prijsindicatie of Heeft u vragen?
Ruim 1.000 mensen gingen u afgelopen jaar voor.

Carrec Technocenter is specialist in onderhoud, (aankoop)keuringen en prestatieverbeteringen bij personenauto’s en campers. Bent u op zoek naar een echte specialist? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

request_woman
sale_moneyOnderhoud op maat voorkomt klachten, voortijdige slijtage en onnodige kosten.
(217 reviews)

reviews_likeBEKIJK HIER ONZE REVIEWS

Mooi bedrijf met vakmensen die echt sleutelen en niet bang zijn voor technisch complexe uitdagingen. Een auto-technische dienstverlener waar niet symptoombestrijding op basis van software-updates de boventoon voert, maar waar diagnose-stellen op basis van deskundigheid het uitgangspunt is om tot de juiste oplossing te komen.