Wat doet de READ unit?

De READ unit is een tandwielkast die de multiriem en de dynamo aandrijft. Daarnaast verbindt deze unit met een tandwielverbinding aan één kant de ketting aan de krukas met de nokkenassen aan de andere zijde van de motor. Het verslijten van de lagers in deze tandwielkast is een veelvoorkomend probleem van deze generatie Volvo XC90, S80, V60 geproduceerd rond de periode 2009 tot 2015.

Deze constructie is toegepast in Volvo 3.0 turbo en 3.2 zescilinder motorblokken om ruimte te besparen rond de dwarsgeplaatste lijnmotoren. Deze worden door Volvo aangeduid door Volvo als de Volvo T6 motor. De lagers in de tandwielkast van deze Volvo’s verslijten en maken onheilspellend veel kabaal. Na demontage blijkt dat de lagers op het punt van uit elkaar vallen staan. Als de as van de READ unit vast zou slaan, zou dat de timing van de motor blokkeren met grote motorschade tot gevolg. Het huis van de unit waar de lagers in zitten is gelijnboord op de motor. Dat wil zeggen dat het een unieke passing heeft die verloren gaat als bij het de- en monteren van de lagers. Reden dus om met het juiste speciaal gereedschap te werken. Wij zijn een van de enige onafhankelijke garagebedrijven die beschikking heeft tot de kennis, ervaring én het juiste gereedschap om deze klus zonder toekomstige problemen uit te voeren.
In het filmpje op ons Youtube kanaal wordt de ingreep stapsgewijs uitgelegd. Moraal van dit verhaal is dat voorkomen beter dan genezen is en dat elke eigenaar van deze motor alert moet zijn op de bijgeluiden die in het filmpje aangestipt werden.
Schrijf ons gerust een bericht met onderstaand formulier over advies of een afspraak voor diagnose. We beantwoorden uw bericht zo snel mogelijk.

    We gebruiken het kenteken om het merk, model en de motoruitvoering van jouw auto te bepalen.