Bel ons voor een afspraak:  0346-350890 Nu beschikbaar tot 17:00

Hieronder treft u een overzicht van verschillende soorten verstuivers, hun eigenschappen en werking.


Doorsnede van een verstuiver

Conventionele verstuivers

Bij conventionele motoren wordt de brandstof door een mechanische brandstofpomp naar de verstuivers of injectoren geleid. De verstuivers openen als een bepaalde druk wordt overschreden en sluiten vervolgens weer door de tegendruk van een veer.

Bij moderne tweetrapsverstuivers opent de eerste trap bij ongeveer 185 bar. De tweede trap opent vervolgens bij 400 bar (afhankelijk van type en uitvoering). Sommige systemen kennen een veel hogere werkdruk.

De brandstofpomp zorgt voor de juiste druk en hoeveelheid brandstof. Elke verstuiver is met een eigen leiding verbonden met de brandstofpomp.

De veren in de verstuivers zijn, mits goed afgesteld, allemaal even sterk. Toch kunnen minimale verschillen er voor zorgen dat niet in alle cilinders evenveel brandstof terechtkomt.

 


Common-rail motor

common rail verstuiver

Common-rail motoren zijn altijd motoren met een directe inspuiting. De brandstof voor meerdere cilinders wordt onder hoge druk (kan oplopen tot 1850 bar) opgeslagen in een drukvat (de common rail).
De verstuivers worden vanuit dit drukvat voorzien van brandstof en elektrisch bediend door het motor management systeem. Het openen en sluiten van de electromagnetische klep in de injector kan precies worden gestuurd. Bovendien kan het openen en sluiten zelf zeer snel.

Dit heeft als groot voordeel dat het inspuitmoment en de hoeveelheid brandstof nauwkeurig kan worden geregeld, hetgeen de prestaties ten goede komt. De common-rail motoren worden meestal aangeduid met JTD, HDI, TDI, en CDI. U kunt hier meer lezen over de common-rail techniek.
Verschillende auto fabrikanten kunnen met verschillende producenten van Common Rail systemen samenwerken. Common Rail systemen worden onder andere geleverd door Bosch, Delphi, Denso en Siemens VDO.


Pompverstuiver

De pompverstuiver

De pompverstuiver is een ontwikkeling van Volkswagen. Het bedrijf had te kampen met problemen met de verdere ontwikkeling van de common-rail diesel techniek en is toen begonnen met de ontwikkeling van een eigen techniek; de pompverstuiver.

De pompverstuiver zit in zijn geheel in de cilinderkop. De pomp die de diesel onder druk inbrengt, wordt door de nokkenas aangedreven. Door het openen van een electronisch gestuurde klep wordt vervolgens de brandstof door de miniscule gaatjes in de cilinder gespoten. De pompverstuiver kan een druk opbouwen tot wel 2000 bar.

 


 

De piëzo verstuiver

Piëzo verstuivers maken gebruik van de verlenging van het pïezo-element, dat in lengte toeneemt als er een electrische spanning op wordt gezet. Door het toepassen van de juiste electrische aansturing (voltage variërend van110-160 Volt en enkele mA) en mechanische versterking wordt het openen en sluiten van de naald geregeld.

Voordelen van de piëzo verstuiver liggen in het feit dat een nog nauwkeuriger aansturing, hogere naald snelheid en daarmee een beter te controleren inspuittijd wordt verkregen.

Verstuivers zijn belangrijke onderdelen van uw motor, die aan slijtage onderhevig zijn.

Wilt u een Prijsindicatie of Heeft u vragen?
Ruim 1.000 mensen gingen u afgelopen jaar voor.

Carrec Technocenter is specialist in onderhoud, (aankoop)keuringen en prestatieverbeteringen bij personenauto’s en campers. Bent u op zoek naar een echte specialist? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

request_woman
sale_moneyOnderhoud op maat voorkomt klachten, voortijdige slijtage en onnodige kosten.
(27 reviews)

reviews_like25 VAN DE 27 REVIEWERS RAADT ONS AAN

Mooi bedrijf met vakmensen die echt sleutelen en niet bang zijn voor technisch complexe uitdagingen. Een auto-technische dienstverlener waar niet symptoombestrijding op basis van software-updates de boventoon voert, maar waar diagnose-stellen op basis van deskundigheid het uitgangspunt is om tot de juiste oplossing te komen.