Bel ons voor een afspraak:  0346-350890 Nu beschikbaar tot 17:00

Wanneer verstuivers vervangen

Elk mechanisch of elektronisch onderdeel in auto’s slijt. Dus ook de verstuivers. Over het algemeen gaat dit proces geleidelijk. Slijtage van dieselverstuivers kan leiden tot bijvoorbeeld:

 • afname van vermogen,
 • verhoogd brandstofverbruik,
 • rookontwikkeling bij accelereren,
 • startproblemen en
 • nadieselen of
 • lampje “storing brandstofsysteem” gaat branden

Lees in het laatste geval meer op de pagina “lampje storingsysteem gaat branden“.
Slijtage van verstuivers en de problemen als gevolg daarvan komen in de regel pas voor boven de 150.000 km. Dit proces kan wel versneld worden door bijvoorbeeld het tanken van een lagere kwaliteit brandstof (voornamelijk in het buitenland), of soms zelfs het (per abuis) tanken van de verkeerde brandstof en het rijden hiermee.

Buiten de reguliere slijtage kunnen verstuivers ook “gewoon” mechanisch of elektronisch stukgaan. Dit openbaart zich meestal vrijwel direct en lijdt er vaak toe dat het voertuig onbruikbaar word tot het moment van reparatie. U staat stil.

Een defecte verstuiver vertaalt zich meestal in het niet meer goed openen en/of sluiten van de inspuitmond. De verstuiver kan teveel, te weinig, op de verkeerde manier of op het verkeerde moment brandstof gaan inspuiten.
Gevolgen hiervan zijn:

 1. afname van vermogen,
 2. beperkte of helemaal geen verbranding in één of meerdere cilinders,
 3. rookontwikkeling bij accelereren,
 4. u ruikt de geur van uitlaatgassen in de auto,
 5. tikkende bijgeluiden uit de motor en
 6. onregelmatig lopen van de motor.

In sommige gevallen valt de motor zelfs helemaal uit. Wanneer met dit soort defecten met de auto wordt doorgereden kan dit tot ernstige motorschade leiden!

 

Diagnose afspraak?

Heeft u last van een van de bovenstaande symptomen, neem dan direct telefonisch contact op voor een diagnose. We bepalen dan precies wat er aan de hand is, ook als de verstuivers niet het probleem zijn.

Weet u al dat één of al uw verstuivers vervangen moeten worden en wenst u een concurrende offerte? Bel ons kantoor of stuur ons een e-mail. We staan u graag te woord.

 

Voorbeelden van ernstige verstuiverproblemen.

De foto bovenaan deze pagina geeft een beeld van lekkende verstuivers. Doordat er brandstof en rookgassen langs de verstuivers naar buiten ontsnappen, vormt zich een dikke laag kool en aanslag op de buitenkant van de motor.

De verstuiver op de onderstaande video kwamen wij in de praktijk op de testbank tegen.

 

Deze verstuiver spuit werkelijk brandstof. Zo veel brandstof spoelt de cilinder en komt uiteindelijk in het carter terecht. De diesel zorgt er vervolgens voor dat er geen smering meer is. Een vastloper van de motor is het gevolg.

Wilt u een Prijsindicatie of Heeft u vragen?
Ruim 1.000 mensen gingen u afgelopen jaar voor.

Carrec Technocenter is specialist in onderhoud, (aankoop)keuringen en prestatieverbeteringen bij personenauto’s en campers. Bent u op zoek naar een echte specialist? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

request_woman
sale_moneyOnderhoud op maat voorkomt klachten, voortijdige slijtage en onnodige kosten.
(27 reviews)

reviews_like25 VAN DE 27 REVIEWERS RAADT ONS AAN

Mooi bedrijf met vakmensen die echt sleutelen en niet bang zijn voor technisch complexe uitdagingen. Een auto-technische dienstverlener waar niet symptoombestrijding op basis van software-updates de boventoon voert, maar waar diagnose-stellen op basis van deskundigheid het uitgangspunt is om tot de juiste oplossing te komen.