Bel ons voor een afspraak:  0346-350890 Nu beschikbaar tot 17:00

Hoe werkt de koppeling van een auto?

De koppeling is, net als bijvoorbeeld remblokken of banden, een slijtageonderdeel. De koppeling vormt samen met het vliegwiel de verbinding tussen de motor en de versnellingsbak. De koppelingsplaat of frictieplaat maakt door middel van wrijving verbinding en daardoor kan de kracht van de motor overgebracht worden naar de versnellingsbak en vervolgens naar de wielen. De koppeling is gemonteerd op de as (prise as) van de versnellingsbak. Het vliegwiel zit op de krukas van de motor gemonteerd.

Als de koppeling ingetrapt wordt, is de verbinding tussen motor en bak verbroken. Door geleidelijk de koppeling weer los te laten wordt de draaiende motor als het ware tegen de versnellingsbak aangedrukt en begint de auto te rijden. Afhankelijk van het gebruik kan merkbare slijtage van uw koppeling al vanaf 100.000 tot 150.000 km optreden. Het gebruik van de koppeling is flink van invloed op de levensduur. Het is goed mogelijk om in extreme situaties door met slippende koppeling weg te rijden bijvoorbeeld als een auto vast zit of heel zwaar moet trekken, de koppeling te verbranden.

Problemen koppeling auto

Omdat in de regel de koppeling echter heel lang mee gaat en de kosten van het vervangen ervan relatief hoog zijn, wordt een versleten of defecte koppeling gezien als een defect en niet als een versleten onderdeel wat te verwachten was. Om de koppeling te vervangen moet de versnellingsbak gedemonteerd worden. In veel moderne auto’s is de koppeling bovendien gecombineerd met een verend of tweemassa vliegwiel. De meest voorkomende problemen van de koppeling zijn slippen, als de plaat versleten is of niet meer vrijkomen, als de drukgroep en of het druklager versleten is.

Als de koppeling slipt is er geen volledige verbinding meer tussen motor en bak en kan er minder kracht op de wielen gezet worden. Bovendien verslijt op dat moment het restant van de koppelingsplaat extra snel en zal dus direct vervangen moeten worden. Een slippende koppeling stinkt vaak, geeft een brandlucht.

Een koppeling die niet goed vrijkomt maakt het lastig om te schakelen. Vooral de eerste en de achteruit versnelling vallen dan op omdat deze moeizaam in te leggen zijn. Uiteindelijk gaan alle versnellingen zwaar, kraken bij inschakelen en stilstaan in de versnelling met de koppeling ingetrapt is niet goed meer mogelijk, de auto zal blijven rollen. Als dit merkbaar is zal binnen korte tijd de koppeling helemaal niet meer vrijkomen en kan er niet meer geschakeld worden. Om sleepkosten te voorkomen, is het dus zaak om snel naar de garage te gaan.

Wilt u een Prijsindicatie of Heeft u vragen?
Ruim 1.000 mensen gingen u afgelopen jaar voor.

Carrec Technocenter is specialist in onderhoud, (aankoop)keuringen en prestatieverbeteringen bij personenauto’s en campers. Bent u op zoek naar een echte specialist? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

request_woman
sale_moneyOnderhoud op maat voorkomt klachten, voortijdige slijtage en onnodige kosten.
(217 reviews)

reviews_likeBEKIJK HIER ONZE REVIEWS

Mooi bedrijf met vakmensen die echt sleutelen en niet bang zijn voor technisch complexe uitdagingen. Een auto-technische dienstverlener waar niet symptoombestrijding op basis van software-updates de boventoon voert, maar waar diagnose-stellen op basis van deskundigheid het uitgangspunt is om tot de juiste oplossing te komen.