Bel ons voor een afspraak:  0346-350890 Nu beschikbaar tot 17:00

Het televisieprogramma Radar van Avrotros heeft heeft Carrec Technocenter gevraagd om een bijdrage te leveren aan het televisieprogramma. In deze uitzending wordt er aandacht besteed aan het aanschaffen van een tweedehands auto.

Bij Carrec Technocenter weten we dat dit voor de aspirant koper een lastig klusje kan zijn. Een auto kopen doe je niet elke dag, meestal gaat het om een behoorlijk bedrag. Hoe bepaal je dan of je een goede keuze maakt, is de auto wel in orde? Een lastige opgave als je dat niet iedere dag doet.

Carrec Technocenter doet als specialist regelmatig beoordelingen van de staat van auto’s. We doen dat speciaal voor particulieren die een aankoopcontrole van een tweedehands auto willen laten doen. Daarnaast doet Joep Schuurman van Carrec Technocenter regelmatig beoordelingen van auto’s voor het blad Autoweek. Joep neemt onder andere voor Autoweek  Klokje Rond en de Barrelbrigade auto’s met een hoge kilometerstand onder de loep.

Logisch dus dat Radar bij ons terecht is gekomen met de vraag, welke tips kunnen wij onze kijkers geven wanneer ze op zoek zijn naar een tweede hands auto? Onze tips uit de uitzending van Radar zijn opgenomen op de site van het TV programma, maar hieronder vind je alvast de tips van Joep:

 1. Neem iemand mee die er verstand van heeft.
 2. Luister en voel tijdens het rijden of er iets rammelt of trilt. Bij hoge snelheid – dus op de snelweg – merk je dat het best. Trap hem dus een keertje flink op zijn start; dat moet soepel en vloeiend gaan. Voel je trillingen in het stuur of onder je zitvlak? Dan kan dat duiden op kromme remschijven.
  Let ook op trillingen tijdens het (voorzichtig!) remmen bij hoge snelheid; zo merk je of de remschijven goed vastzitten. Rijd ook een stukje over onverharde wegen.
  Controleer alle elektrische zaken, zoals de ramen (gaan ze open en dicht?), maar zet wel de radio uit tijdens de proefrit, dan hoor je alle rammeltjes en kraakjes beter.
 3. Staat het stuur recht? Check dat wanneer je rechtdoor rijdt. Staat het stuur daarbij scheef, dan kan dat duiden op versleten banden, een versleten onderstel of andere schade.
 4. Maak notities (als de auto stilstaat). Welke bijzonderheden zijn je opgevallen, en waarover wil je de verkoper na de testrit nog aan de tand voelen?
 5. Neem de tijd voor een proefrit – minimaal twintig minuten. Hoe langer je rijdt, des te beter je een beeld krijgt van de gebreken. Een half uur is echt niet te lang.
 6. Bekijk het onderhoudsboekje goed. Check of het chassisnummer en het kenteken kloppen. Is duidelijk wanneer onderhoudsbeurten hebben plaatsgevonden? Ontbreken er geen stempels?
 7. Kijk onder de motorkap: zit er voldoende olie in? En zie je een sticker met datum en kilometerstand van de laatste vervanging van de distributieriem?
 8. Luister ook van buitenaf naar de motor. Wanneer je deze start moet dat gaan zonder rare bijgeluiden (gerammel, geklapper, gekraak, gepiep). Hoor je korte tikjes, dan kan de distributieriem versleten zijn.
 9. Controleer de uitlaat. Direct na de start mogen er geen zwarte, grijze of witte rookwolken uit komen. Waterdamp mag je heel even zien, maar dat moet na vijf tot tien minuten opgehouden zijn.
 10. Check de koppeling. Die moet soepel werken tijdens het rijden. En bij het optrekken vanuit stilstand: begint de auto niet te vroeg of te laat te rijden wanneer de koppeling laat opkomen?
 11. Controleer de auto op roest. Vooral aan de randen van de wielkasten, en aan de dorpels (onder de deuren – misschien moet je hiervoor op de grond gaan liggen).

Tip 12: Als je niet zeker bent of je de auto kunt aanschaffen of wil je een specialistisch advies? Laat dan een aankoop controle doen, die biedt de zekerheid om de juiste keuze te maken.

De uitzending van Radar gemist? Bekijk de video dan hier.

sale_moneyOnderhoud op maat voorkomt klachten, voortijdige slijtage en onnodige kosten.
(217 reviews)

reviews_likeBEKIJK HIER ONZE REVIEWS

Mooi bedrijf met vakmensen die echt sleutelen en niet bang zijn voor technisch complexe uitdagingen. Een auto-technische dienstverlener waar niet symptoombestrijding op basis van software-updates de boventoon voert, maar waar diagnose-stellen op basis van deskundigheid het uitgangspunt is om tot de juiste oplossing te komen.