Bel ons voor een afspraak:  0346-350890 Helaas, wij zijn gesloten Wij zijn vrijdag weer open vanaf: 08:00

Na verloop van tijd kan een versnellingsbak problemen krijgen of kapot gaan. Vaak heeft dit te maken met slijtage, of het uitvallen van een of meer van de onderdelen van de versnellingsbak. Wij hebben hieronder een aantal algemene problemen of symptomen op een rijtje gezet, met daarbij de mogelijke oorzaak.
Bent u niet zeker wat er met uw versnellingsbak aan de hand is, kom dan langs. Onze ervaren specialisten kunnen meestal eenvoudig vaststellen wat de oorzaak van het probleem is. Niet gevonden wat u zocht? Stel dan uw vraag onderaan de pagina.

 

versnellingsbak maakt lawaai

Een versnellingsbak kan allerhande bijgeluiden maken. Gieren, ratelen, rammelen.
Dit kan worden veroorzaakt door verkeerde olie of te weinig olie in de versnellingsbak. Ook slijtage van de lagers is meestal goed te horen.
Wanneer de tandwielen van de versnellingsbak versleten of beschadigd zijn maakt de bak ook meer lawaai.
Daarnaast kunnen de afstandsringen tussen de tandwielen versleten zijn, waardoor zijdelingse speling ontstaat. Deze axiale speling zorgt soms voor het uit de versnelling springen en een lawaaiige versnellingsbak.

 

Blijf niet doorrijden met versnellingsbak geluiden!

Het is verstandig om een versnellingsbak met bijgeluiden zo snel mogelijk te laten nakijken. Met name bij lagerslijtage kan doorrijden zorgen voor uitslijten van het huis van de versnellingsbak. Dat maakt de reparatie erg veel duurder. Bovendien zorgt het metaal slijpsel dat ontstaat, voor verergering en versnelling van het probleem.

 

Kraken bij schakelen of terugschakelen; synchromesh ringen versleten

Een conische synchromesh
Wanneer het probleem is dat de versnellingsbak kraakt bij het schakelen, of wanneer terugschakelen moeilijk gaat, kan dit liggen aan een slecht functionerende synchromesh. Deze zorgt ervoor dat de tanden bij de wisseling van een versnelling met gelijke snelheid draaien. Daardoor gaat het ingrijpen van de tanden soepel.
De problemen als kraken of moeilijk schakelen kunnen optreden als gevolg van versleten, gebroken, of beschadigde synchroniseerringen. De synchroniseer inrichting kan zijn beschadigd of versleten. Lees meer over versnellingsbakrevisie.

 

De versnellingsbak schiet uit de versnelling

Een schakelmechanisme

Het probleem van “uit de versnelling schieten”, bijvoorbeeld bij het acceleren of gas loslaten, kan meerdere oorzaken hebben. Het schakelmechanisme kan versleten zijn, de schakelmof kan versleten zijn en het kan ook met de synchroniseer inrichting te maken hebben.
De tandwielen krijgen tijdens het rijden een behoorlijke kracht te verduren om het koppel van de motor over te brengen op de wielen. Deze krachten in combinatie met slijtage kan er voor zorgen dat er zijdelingse (axiale) krachten ontstaan, die er voor zorgen dat de versnellingsbak uit de versnelling schiet.
In sommige gevallen kan een losgelopen borging (een moer bijvoorbeeld) of versleten motorsteunen ook de oorzaak zijn.

 

De versnellingsbak gaat moeilijk in de versnelling

De doorsnede van een versnellingsbak
Als de versnellingsbak problemen geeft omdat hijmoeilijk schakelt, is het belangrijk om te controleren of de koppeling wel volledig ontkoppelt. Voor het schakelen is het absoluut noodzakelijk dat er geen kracht meer wordt uitgeoefend op de aandrijving. Als de koppeling niet geheel vrij komt, is het inschakelen van met name de eerste en de achteruit versnelling een probleem.
Als de afstelling van de koppeling in orde is, kan een probleem met de synchroniseer inrichting ook zorgen voor een moeilijk schakelende versnellingsbak.

 

Lawaai of gieren in de bocht

Meestal is dit juist niet te wijten aan de versnellingsbak. In de bocht komen er andere krachten op de wielen te staan. Daardoor kunnen versleten wiellagers of een versleten differentieel lawaai gaan maken.

Herkent u een van deze problemen? Maak dan een afspraak voor een controle. Wij staan u graag te woord!

Wilt u een Prijsindicatie of Heeft u vragen?
Ruim 1.000 mensen gingen u afgelopen jaar voor.

Carrec Technocenter is specialist in onderhoud, (aankoop)keuringen en prestatieverbeteringen bij personenauto’s en campers. Bent u op zoek naar een echte specialist? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

request_woman
sale_moneyOnderhoud op maat voorkomt klachten, voortijdige slijtage en onnodige kosten.
(217 reviews)

reviews_likeBEKIJK HIER ONZE REVIEWS

Mooi bedrijf met vakmensen die echt sleutelen en niet bang zijn voor technisch complexe uitdagingen. Een auto-technische dienstverlener waar niet symptoombestrijding op basis van software-updates de boventoon voert, maar waar diagnose-stellen op basis van deskundigheid het uitgangspunt is om tot de juiste oplossing te komen.