De tijd dat een uitlaat alleen bestond uit pijpen en dempers is allang voorbij. Destijds kon een uitlaat wel eens lekken en dat was het dan. De uitlaat is steeds meer een meet en regelsysteem. Daarnaast zien we een toename van het aantal turbomotoren, (aangedreven door uitlaatgassen) door de trend om steeds kleinere, schonere en sterkere motoren te bouwen.
Afvoer van hitte
Belangrijkste functie van de uitlaat is uiteraard een gasdichte afvoer van de verbrandingsgassen en daarmee de afvoer van hitte. Uitlaatgassen hebben een temperatuur van tussen de 700 en de 900 graden. Als er een obstructie in de uitlaat zit, kan de temperatuur dus snel (te hoog) oplopen. Bij turbomotoren is een vertraging in de uitstoot van uitlaatgassen meteen te merken door het trager en minder opspinnen van de turbo, waardoor de motor vermogen mist.
Uitstoot meten
In het uitlaatsysteem wordt de uitstoot van de motor gemeten en beperkt. Bij diesels en benzine door een katalysator en soms ook een roetfilter. Zaken als de uitstoot, de uitlaatgastemperatuur, de tegendruk van een roetfilter en de reinigende werking van een katalysator worden allemaal gemeten en geregeld. Tegenwoordig hebben zowel diesel als benzine motoren een EGR, een klep die de uitlaatgassen deels terug de motor invoert. Door de uitgestoten uitlaatgassen nog eens deel te laten nemen aan de verbranding wordt de uitstoot (van NOx) lager.

Roetfilter (DPF) verstopt
Het diesel partikel filter absorbeert roet uit de uitlaatgassen. Tijdens het regenereren verbranden de roetdeeltjes tot as. Als er zoveel as in het filter zit dat de gassen er niet meer voldoende snel langs kunnen stromen, ontstaat tegendruk in de uitlaat. Een verstopt roetfilter leidt tot verminderd vermogen en storingen. Roetfilters kunnen daarnaast verwijderd worden en uit de software van de auto geprogrammeerd. Veel roetfilters zijn voor minder dan € 400,- exclusief btw te reinigen en kunnen dan weer lang mee. Kost een origineel roetfilter ongeveer hetzelfde, adviseren wij om het verstopte roetfilter te vervangen.
De onderdelen en sensoren in de uitlaat werken allemaal zowel bij hele hoge als lage temperaturen. Mede door het steeds heet worden en weer afkoelen wil de elektronica het na verloop van tijd wel eens begeven. Er gaat dan een storingslampje branden. Als de waarde die gemeten wordt mede bepaalt hoe de motor afgeregeld wordt, kan die storing ook leiden tot verminderd vermogen of een (extra) motorstoring.
Uw uitlaat vertelt in veel gevallen dus hoe het gesteld is met de verbranding van de motor. Alle reden om storingen te voorkomen en als deze toch voorkomen er direct naar te laten kijken!