Bel ons voor een afspraak:  0346-350890 Nu beschikbaar tot 17:00

De tijd dat een uitlaat alleen bestond uit pijpen en dempers is allang voorbij. Destijds kon een uitlaat wel eens lekken en dat was het dan. De uitlaat is steeds meer een meet en regelsysteem. Daarnaast zien we een toename van het aantal turbomotoren, (aangedreven door uitlaatgassen) door de trend om steeds kleinere, schonere en sterkere motoren te bouwen.

Afvoer van hitte

Belangrijkste functie van de uitlaat is uiteraard een gasdichte afvoer van de verbrandingsgassen en daarmee de afvoer van hitte. Uitlaatgassen hebben een temperatuur van tussen de 700 en de 900 graden. Als er een obstructie in de uitlaat zit, kan de temperatuur dus snel (te hoog) oplopen. Bij turbomotoren is een vertraging in de uitstoot van uitlaatgassen meteen te merken door het trager en minder opspinnen van de turbo, waardoor de motor vermogen mist.

Uitstoot meten

In het uitlaatsysteem wordt de uitstoot van de motor gemeten en beperkt. Bij diesels en benzine door een katalysator en soms ook  een roetfilter. Zaken als de uitstoot, de uitlaatgastemperatuur, de tegendruk van een roetfilter en de reinigende werking van een katalysator worden allemaal gemeten en geregeld. Tegenwoordig hebben zowel diesel als benzine motoren een EGR, een klep die de uitlaatgassen deels terug de motor invoert. Door de uitgestoten uitlaatgassen nog eens deel te laten nemen aan de  verbranding wordt de uitstoot (van NOx) lager.

Vervuilde EGR
EGR van een dieselmotor, voor bijna de helft verstopt met roet.

Roetfilter (DPF) verstopt

Het diesel partikel filter absorbeert roet uit de uitlaatgassen. Tijdens het regenereren verbranden de roetdeeltjes tot as. Als er zoveel as in het filter zit dat de gassen er niet meer voldoende snel langs kunnen stromen, ontstaat tegendruk in de uitlaat. Een verstopt roetfilter leidt tot verminderd vermogen en storingen. Roetfilters kunnen daarnaast verwijderd worden en uit de software van de auto geprogrammeerd. Veel roetfilters zijn voor minder dan € 400,- exclusief btw te reinigen en kunnen dan weer lang mee. Kost een origineel roetfilter ongeveer hetzelfde, adviseren wij om het verstopte roetfilter te vervangen.

De onderdelen en sensoren in de uitlaat werken allemaal zowel bij hele hoge als lage temperaturen. Mede door het steeds heet worden en weer afkoelen wil de elektronica het na verloop van tijd wel eens begeven. Er gaat dan een storingslampje branden. Als de waarde die gemeten wordt mede bepaalt hoe de motor afgeregeld wordt, kan die storing ook leiden tot verminderd vermogen of een (extra) motorstoring.

Uw uitlaat vertelt in veel gevallen dus hoe het gesteld is met de verbranding van de motor. Alle reden om storingen te voorkomen en als deze toch voorkomen er direct naar te laten kijken!

Wilt u een Prijsindicatie of Heeft u vragen?
Ruim 1.000 mensen gingen u afgelopen jaar voor.

Carrec Technocenter is specialist in onderhoud, (aankoop)keuringen en prestatieverbeteringen bij personenauto’s en campers. Bent u op zoek naar een echte specialist? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

request_woman
sale_moneyOnderhoud op maat voorkomt klachten, voortijdige slijtage en onnodige kosten.
(217 reviews)

reviews_likeBEKIJK HIER ONZE REVIEWS

Mooi bedrijf met vakmensen die echt sleutelen en niet bang zijn voor technisch complexe uitdagingen. Een auto-technische dienstverlener waar niet symptoombestrijding op basis van software-updates de boventoon voert, maar waar diagnose-stellen op basis van deskundigheid het uitgangspunt is om tot de juiste oplossing te komen.