Bel ons voor een afspraak:  0346-350890 Nu beschikbaar tot 17:00

Als een auto rookt bij het wegrijden, kunnen er verschillende oorzaken zijn. De kleur van de rook laat zien wat er (onvolledig) verbrand. Witte rook duidt op water of koelvloeistof, blauwe rook ontstaat als olie mee verbrand en zwarte rook is meestal gevolg van onverbrande diesel. Voor (bijna) al deze rookklachten geldt dat ze optreden als er gas gegeven wordt. Als een auto stationair al rookt, komt er wel heel veel van één van de vloeistoffen in de cilinders terecht.

Op deze pagina staan we alleen stil bij het zwart roken van de auto als er gas gegeven wordt. Zwart roken ontstaat als er een overschot aan brandstof of een tekort aan lucht is. Zwart roken is niet alleen voorbehouden aan dieselmotoren, ook een benzinemotor kan stevig zwart roken als er teveel benzine ingespoten wordt. Wat vaak wel verschilt is het moment waarop de zwarte rook ontstaat. Bij een dieselmotor is dat vooral in het koppelgebied, dus onderin de toeren als de motor zijn koppel levert. Bij een benzinemotor die teveel brandstof krijgt is het vooral te zien als er doorgetrokken wordt, dus hoger in de toeren, in het (maximum) vermogen gebied.

Een rokende motor verbrand onvolledig en vervuilt sneller dan goed voor hem is. De resten die bij onvolledige verbranding ontstaan komen maar gedeeltelijk door de uitlaat naar buiten. Ten eerste zijn modernere motoren voorzien van roetfilters of katalysatoren in de uitlaat, die het vuil moeten absorberen. Ten tweede slaat een deel van die resten neer in de olie, waardoor de motor smering tekort komen kan en hydraulische systemen zelfs defect kunnen raken. Bespeurt u dus meer rook dan normaal als u gas geeft? Laat ons diagnose stellen en voorkom erger!

Wilt u een Prijsindicatie of Heeft u vragen?
Ruim 1.000 mensen gingen u afgelopen jaar voor.

Carrec Technocenter is specialist in onderhoud, (aankoop)keuringen en prestatieverbeteringen bij personenauto’s en campers. Bent u op zoek naar een echte specialist? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

request_woman
sale_moneyOnderhoud op maat voorkomt klachten, voortijdige slijtage en onnodige kosten.
(217 reviews)

reviews_likeBEKIJK HIER ONZE REVIEWS

Mooi bedrijf met vakmensen die echt sleutelen en niet bang zijn voor technisch complexe uitdagingen. Een auto-technische dienstverlener waar niet symptoombestrijding op basis van software-updates de boventoon voert, maar waar diagnose-stellen op basis van deskundigheid het uitgangspunt is om tot de juiste oplossing te komen.